Alias-ok

A domain alias-ok vagy magyar nevükön domain fedőnevek olyan tartománynevek, amelyek a tulajdonunkban vannak, de nincs semmi tartalmuk. Ehelyett egy másik tartomány vagy altartomány tartalmára utalnak, amelyek a felhasználó tárhelyén találhatóak. Ez az opció jól jöhet, hogy megtartsunk egy domain nevet, amit később el akarunk adni, vagy pedig át szeretnénk irányítani a forgalmat egy másik domainre.


Például, be lehet állítani, hogy a www.pelda.net és a www.pelda.org felkeresésekor is a www.pelda.com weboldal tartalmát lással a felhasználó.

Alias-ok létrehozása

Az Aliasok szekció a cPanel kezdőlapjáról a Tartományok doboz Aliasok linkjére kattintva érhető el. Ekkor egy új felület jön elő, ahol hozzá tudjuk adni az új alias-okat és kezelni a régebben hozzáadottakat.

Alias

Új alias létrehozásakor először hozzá kell adnunk azt a tartományt, melyet alias-ként szeretnénk felhasználni. Ezt az Új alias létrehozása szekcióban tehetjük meg.

Alias

Itt csak írjuk be a tartományt, s kattintsunk a Tartomány hozzáadása gombra.

Ezután az új tartomány bekerül az Aliasok eltávolítása szekcióba, mely jelzi a már hozzáadott tartományokat. Az alias beállításához itt a megfelelő tartomány végén található Átirányítás kezelése linkre kell kattintanunk.

Alias

Ekkor megjelenik az Alias átirányítása felület, itt adhatjuk meg, hogy a kért tartomány mely URL alias-a legyen, azaz hova irányítson át alias-ként.

A beállítást a Mentés gombbal lehet elvégezni, illetve ha már élő az alias, akkor az Átirányítás letiltása gombbal lehet azt törölni.

A sikeres műveletet a rendszer üzenetben igazolja vissza, s a Visszalépés linkre kattintva tudunk visszalépni az alias-ok listájához.

Alias

Alias-ok eltávolítása

Az alias eltávolítása előtt erősen ajánlott, hogy elvégezzünk egy teljes biztonsági mentést! A törlési folyamat eltávolítja az alias-t, a vhost bejegyzéseit és a DNS bejegyzéseket. Ezzel szemben megmaradnak az alias könyvtárában található fájlok.

Az alias eltávolításához kattintsunk a megfelelő tartománynév sorában az Eltávolítás linkre. Ekkor a rendszer rákérdez a törlésre, melyet az Alias eltávolítása gombra kattintva tudunk megerősíteni.

Alias

A sikeres eltávolításról rendszerüzenetet kapunk, ahonnan a Visszalépés linkre kattintva tudunk visszatérni az alias-ok listájához.

Keresés az alias-ok között

Az alias-okat könnyebben kezelhetjük, ha használjuk az Aliasok eltávolítása szekció keresőmezőjét. Itt csak meg kell adnunk, melyik alias-ra vagyunk kíváncsiak, majd az Indítás gombra kattintva a találati lista már csak azt vagy azokat az alias-okat listázza, melyek kielégítik a keresési feltételt.

Alias

Alias-ok email felhasználója

Épp úgy, mint a tartományokhoz, az alias-okhoz is létrehozhatóak email fiókok. Ezek az cPanel felületének E-mail dobozában található E-mail fiókok linkre kattintva adhatóak hozzá.

Alias

Új email fiók hozzáadásakor az alias-ok ugyanúgy kiválaszthatóak a Tartomány legördülő menüből, mint a tartománynevek.

Fontos megjegyezni, hogy ha az alias eltávolításra kerül, a hozzá csatolt email felhasználó nem fog többet megjelenni a cPanel E-mail fiókok felületén. Ennek ellenére az email felhasználó tartalma még mindig meg fog maradni a felhasználó home/felhasználó/mail könyvtárában.

Ha újra hozzáadjuk a tartományt ugyanarra a felhasználóra, ahova a fő tartomány, kiegészítő tartomány vagy alias került, az email felhasználók megint megjelennek az E-mail fiókok felületen.

Ha egy másik webtárhelyre szeretnénk átmozgatni az alias-t, az email felhasználókat külön, manuálisan kell majd hozzáadni és a tartalmukat is manuálisan kell majd átvinni. Fontos, hogy az email felhasználóknak ugyanazt a nevet és tartományformátumot kell követniük, mint az áttelepítés előtt, vagy a migráció nem lesz sikeres!

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook