Altartományok

Altartománynak nevezzük a webhely egyik alrészét, amely külön funkciót tölthet be a webhelytől függetlenül. Az altartomány vagy a public_html gyökérkönyvtár egy alkönyvtárában található, vagy pedig a felhasználó home könyvtárában.


Az altartomány URL felépítése mindig szorosan kapcsolódik domain névhez, hiszen az altartományt csak egy előtag különbözteti meg a fő domaintól. Például, ha a regisztrált domain név a pelda.hu, akkor az altartomány URL-je elotag.pelda.hu lesz.

Az altartományoknak lehet egyedi neveket is adni, amelyek a felhasználót, a felhasználó cégét vagy egy szolgáltatást képviselnek.

A fődomainhez gyakorlatilag bármennyi aldomain hozzáadható szükség szerint, ezt csak a tárhely szolgáltató beállításai korlátozhatják. Ha fórumot, blogot vagy bármi olyan tartalmat szeretnénk hozzáadni egy weboldalhoz, amit érdemes külön kezelni, akkor erre tökéletes megoldás altartományokat létrehozni. Így ha bővíteni kell a weboldalt, ahhoz nem szükséges feltétlenül másik domain neveket venni, elég altartományokat létrehozni.

Fontos megjegyezni, hogy a webhely új altartományát nem látja mindig azonnal az internetre csatlakozó többi számítógép, hanem kell egy kis idő, amíg felfedezik. Néha csak két nap kell ehhez a folyamathoz, de megeshet, hogy eltart egy hétig is.

Hogyan hozzunk létre egy altartományt?

A cPanel kezdőlapján, a Tartományok dobozban található az Altartományok link, amelyre rákattintva új altartományt lehet létrehozni. Ezen a felületen lesz listázva aztán az összes, korábban létrehozott altartomány is, és itt lehet majd őket módosítani, vagy törölni.

altartomanyok

Amint kiválasztottuk az Altartományok opciót a kezdőlapon, az Altartomány létrehozása szekcióban megjelenik 3 szövegdoboz.

altartomanyok

  • Altartomány: itt lehet meghatározni a kívánt előtagot az altartomány létrehozásához.
  • Tartomány: itt lehet kiválasztani, hogy az altartományt melyik főtartományhoz fogjuk hozzárendelni, tehát melyik fogja kapni az előtagot
  • Dokumentumgyökér: itt automatikusan megjelenik egy könyvtárnév, mely az altartomány saját könyvtára lesz. Ez alapértelmezésben a public_html könyvtárba kerül, de bármelyik másik könyvtárra átírható a webtárhelyünkön belül

Például: ha a domain nevünk a pelda.hu és szeretnénk létrehozni egy forum.pelda.hu altartományt, akkor az első szövegdobozba be kell írnunk a forum szót, majd a Tartomány legördülő menüben ki kell választanunk a pelda.hu domain nevet. A Dokumentumgyökérben pedig automatikusan meg fog jelenni a public_html/forum könyvtárnév.

Altartományok keresése

Ha már sok altartományunk létezik, az Altartomány módosítása szekcióban található keresőmező segíthet a navigációban. Itt csak írjuk be, mit keresünk, majd az Indítás gombra kattintva, megjelennek a keresésnek megfelelő altartományok.

altartomanyok

Altartományok módosítása

- Dokumentumgyökér megváltoztatása

Minden altartománynak egyszerűen meg lehet változtatni a dokumentumgyökerét. Csak egy kattintás szükséges a módosítandó altartományhoz tartozó ceruza ikonra, ezután a felbukkanó ablakban meg kell határozni az új elérési útvonalat.

altartomanyok

Az új gyökér megadása után a Change gombra kattintva lehet jóváhagyni a változtatásokat, míg a Cancel gombbal elvetni azokat. A sikeres változtatást a Document Root Updated rendszerüzenet jelzi vissza.

- Altartomány átirányításának engedélyezése és tiltása

Egy altartományt át is lehet irányítani, vagy egy meglévő átirányítást törölni. Ehhez rá kell kattintanunk az Átirányítás kezelése linkre, amely a kiválasztott altartomány sorában található.

altartomanyok

Ezután csak meg kell adnunk, melyik URL-re akarjuk átirányítani az altartományt és elmenteni a módosításokat. Az átirányítás beállításának sikerét egy rendszerüzenet igazolja vissza. A Visszalépés linkre kattintva tudunk visszatérni az Altartományok oldalra.

Itt az Átirányítás oszlop mutatja, mely altartományok vannak átirányítva, s melyek nem. A not redirected felirat jelzi, ha egy domain nincs átirányítva.

altartomanyok

Egy átirányítás törléséhez csak kattintsunk az Átirányítás kezelése linkre a megfelelő sorban, majd válasszuk az Átirányítás letiltás opcióra. A letiltás sikerét egy rendszerüzenet jelzi vissza, ahonnan a Visszalépés gombbal tudunk visszalépni az Altartomány oldalra.

- Altartomány eltávolítása

Ha egy meglévő altartományt törölni akarunk, az Eltávolítás gombra kell kattintani a megfelelő altartomány mellett.

altartomanyok

A rendszer ekkor rákérdez, hogy biztos törölni kívánjuk-e a választott altartományt, az Altartomány törlése gombbal véglegesíthetjük az utasítást. A sikeres törlést egy rendszerüzenet igazolja vissza, ahonnan a Visszalépés linkre kattintva juthatunk vissza az Altartományok oldalra.

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook