Átirányítások

Az átirányítások segítségével elérhetjük, hogy ha bármelyik felhasználó felkeres egy bizonyos domain nevet, akkor az átirányítsa egy másik domainre (webhelyre vagy weboldalra). Így például be lehet állítani, hogy a www.pelda.hu cím minden egyes alkalommal átirányítsa a felhasználókat a www.pelda.net oldalra.


Vagy ha esetleg túl hosszú egy oldal címe, akkor az Átirányítások felületen meghatározhatjuk, hogy egy rövidebb címről történhessen az átirányítás a hosszúra. Így a látogatók bármikor be tudják írni a rövidebb változatot, hogy hozzáférjenek a hosszú cím tartalmához. Például beállíthatjuk, hogy a www.nhoc.hu domain név átirányítson a www.nagyonhosszuoldalcim.hu domain névre.

A következőkben a cPanel átirányításait fogjuk részletezni. Az átirányításokat a cPanel kezdőlapján, a Tartományok résznél lehet megtalálni. Amint rákattintunk, megjelenik egy felület, ami az átirányítások kezelésére szolgál.

atiranyitasok

Átirányítás hozzáadása

Átirányítást az Átirányítás hozzáadása szekcióban állíthatunk be.

Ahhoz, hogy hozzáadhassunk egy átirányítást valamelyik tartományhoz, ki kell választani, hogy állandó legyen, vagy pedig ideiglenes.

Az állandó (301) átirányítás értesíti a látogató böngészőjét, hogy a tartomány új elérhetőségre költözött, s hogy a böngésző frissítse az adatbázisában tárolt értékeket. Ha az átmeneti (302) átirányítást választjuk, akkor ez nem fog megtörténni, hiszen a tartomány csak ideiglenesen található meg másik címen.

atiranyitasok

A következő lépés a tartománynév kiválasztása a menüből. Itt válasszuk a megfelelő tartománynevet, vagy az **Összes Publikus Tartománynév** opciót.

Utóbbival az összes, a cPanel felhasználónkhoz hozzátársított domain nevet átirányíthatjuk.

A tartománynév kiválasztó menü mellett van egy üres szövegmező, mely egy / jellel kezdődik. Itt állíthatjuk be, ha a választott tartomány egyik részét akarjuk csak átirányítani.

Például, ha a pelda.hu teljes weboldalt át szeretnénk irányítani, akkor a legördülő menüben ki kell választanunk a pelda.hu tartományt, s a / jellel kezdődő szövegdobozt üresen hagyni.

Ezzel ellentétben, ha például csak a pelda.hu/kapcsolat.html aloldalt szeretnénk átirányítani, akkor a legördülő menüben ki kell választanunk a pelda.hu tartományt, majd a / jellel kezdődő mezőbe a kapcsolat.html fájlnevet kell megadnunk.

atiranyitasok

Végül meg kell adnunk azt a címet, amire kérjük az átirányítást az előzőleg meghatározott oldalról. Fontos, hogy itt a protokollt muszáj meghatározni (http://, https:// vagy ftp://)

atiranyitasok

A fentiek után ki kell választani, hogy milyen esetekben irányítsa át a látogatókat az oldal. Megszabhatjuk, hogy csak akkor történjen meg az átirányítás, ha a felhasználó beírta a www.-t előtagnak a cím elé. Ez az Átirányítás csak www megjelöléssel opció. Ilyenkor például a www.pelda.hu átirányításra kerül, a pelda.hu viszont nem.

Ez fordítva is beállítható, tehát ha akarjuk, hogy csak akkor legyen átirányítva a látogató, ha nem használt www-t a weboldal címében, akkor a Ne történjen átirányítás www esetén opciót kell választanunk.

Alapértelmezésként az Átirányítás www megjelöléssel vagy anélkül van beállítva, ez azt jelenti, hogy a látogató minden esetben átirányításra kerül, akár használja a www-t, akár nem.

atiranyitasok

A Helyettesítő Átirányítás jelölőnégyzettel pedig azt érhetjük el, hogy a webhely minden fájlja is átirányításra kerüljön, ugyanazzal a fájlnévvel. Így például, ha ez a jelölőnégyzet be van jelölve, akkor a pelda.hu oldalt átirányítva az ujoldal.com-ra, a pelda.hu/kapcsolat.html is automatikusa átirányításra került az ujoldal.com/kapcsolat.html-re. Ez akkor hasznos, ha az egész weboldal tartalmunkat át akarjuk irányítani, de nem akarunk egy-egy külön átirányítást beállítani a weboldal összes (akár több ezer) fájljának.

atiranyitasok

Ha mindent beállítottunk és a szövegmezők rendben vannak, a Hozzáadás gombra kattintva beállíthatjuk az átirányítást. Az átirányítás beállítását a rendszer egy üzenettel jelzi vissza.

Fontos, hogy egy átirányítást nem lehet szerkeszteni. Ha meg akarjuk változtatni, akkor először ki kell törölni, majd újra beállítani.

Átirányítások eltávolítása

Ehhez csak a Törlés opcióra kell kattintani ugyanabban a sorban, ahol az eltávolítani kívánt átirányítás található.

atiranyitasok

A rendszer ekkor rákérdez a törlésre, melyet az Átirányítás eltávolítása gombbal lehet megerősíteni. A sikeres műveletről visszajelzést kapunk, innen a Visszalépés linkre kattintva tudunk visszalépni az Átirányításokhoz.

Keresés átirányítások között

Ha már számos átirányítással rendelkezünk, a Jelenlegi átirányítások szekció keresőmezőjével rákereshetünk a kért átirányításra. Ehhez csak írjunk be egy szót vagy bármilyen karaktersorozatot, majd az Indítás gombra kattintva már csak azokat az átirányításokat látjuk, melyek kielégítik a keresési feltételt.

atiranyitasok

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook