Hosts fájl átírása Windowson és Mac OS X-en

Egy mai migrálás során merült fel, hogy hogyan lehet WordPresst tesztelni adott domainnel a tárhelyünkön úgy, hogy a domain még nem lett átregisztrálva. Ennek apropóján született ez a bejegyzés, amelyben megmutatjuk ezt a kis trükköt. Tipikusan hasznos lehet CMS-nél (Joomla, Drupal, etc), de alapvetően akármilyen oldalnál, amikor úgy akarjuk tesztelni az adott tárhelyet, hogy a domain nevünk még nem “mutat” oda.


A host fájl átírása a következőképpen lehetséges:

  1. Megkeressük és megnyitjuk a gépünkön a hosts fájlt, pl notepad-dal:
    • Windows 7 és Vista: C:\windows\system32\drivers\etc\hosts
    • Windows XP: c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
    • Mac OS X Leopard & Snow Leopard: Terminálba: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts
  2. Új sorba írjuk: 78.24.151.12 domainnevunk.hu – IP címnek értelemszerűen azt a címet kell megadni, ami a tárhely IP címe.
  3. Böngészőbe írva a domainnevunk.hu-t a beállított IP fog válaszolni, ami hogyha be van állítva a szerver domainünk fogadására, helyesen kiszolgálja a kérést.
  4. Tesztelés után érdemes törölni a sort :-)

Lehetséges, hogy gépünkön nem adminisztrátorként vagyunk bejelentkezve, ebben az esetben a Notepadot, vagy más szerkesztőt adminisztrátorként kell futtatni: Jobb klikk a szövegszerkesztőnkre, és “Run as administrator”, azaz “Futtatás rendszergazdaként”.

hosts file megnyitasa windowson hosts file szerkesztese windowson

A módszerrel pl. tökéletesen fel lehet telepíteni akármilyen CMS-t, ami kifejezetten hasznos, ha még nincs kész, vagy folyamatban van a domain nevünk.

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook