Mi az az SVN és Trac?

Mivel a főmenünkben helyett kapott ez a 2 szolgáltatás, sokan feltették a kérdést, hogy “egyáltalán mi az az SVN?”.

Az SVN, azaz subversion egy verziókezelő rendszer, amellyel lehetőségünk van a fileainkat, kódunkat egy központi szerveren tárolni (amely ez esetben a Nextserver, de ennek a ‘központi’ résznek az a korrekt neve hogy repository). Tipikusan webfejlesztőknek, webszerkesztőknek, programozóknak hasznos program, amellyel könnyen nyomon követhetjük kódunkat.Az svn előnyei:
  • Kódunk több, fizikailag különálló helyen biztonságosan tárolva van
  • Mivel ‘verziókezelő’, így a régebbi módosításaink is könnyedén visszakereshetőek és esetlegesen visszaállíthatóak (ha valamit letörlünk, akkor is vissza tudjuk szerezni)
  • Csoportmunka esetén, nincs akkora összekavarodás a fileok között, nem lép fel a ‘óó, a Józsi felülírta a fileomat’ effektus, mivel különböző felhasználók vannak jelen a rendszerben (saját ‘working copyn’ dolgozik mindenki, és azt ‘updateli’ a rendszerbe

Az SVN használata, sajnos annyira nem triviális és egyszerű, mint egy next-next-finish jellegű program esetében; egy kicsit speciálisabb tudást és ügyködést igényel kliens oldalon, de ha egyszer beállítottuk, onnantól a használata pofonegyszerű, ezért igazából minden webfejlesztőnek erősen javallott!

Mi is az a Trac?

A Trac nem más, mint egy felület az SVN-ünkhöz, amivel könnyen és gyorsan tudjuk böngészőn keresztül böngészni az SVN-ünk tartalmát. Továbbá egy kisebb wiki és issue tracker is a Trac része; ez szép magyar megfogalmazás volt; szóval a wikit nem magyaráznám, az issue tracker pedig témakezelő, vagy más néven problémakezelő. Szintén kifejezetten hasznos tud lenni webfejlesztőknek, rengetegen használják és ajánlják a Tracot.

Kapcsolódó tartalom:
Az SVN hivatalos oldala
A trac hivatalos oldala
Apache Subversion a wikipédián
Hogyan használjuk az SVN-t – A lyx.org cikke

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook