Milyen domain nevet válasszunk?

Ez a blogpost egy elég egyszerű, mégsem mindenki számára egyértelmű dologról fog szólni: milyen domain nevet válasszak a weboldalamnak? A kérdés tényleg csak egyszerűnek tűnik, valójában viszont nem az, mivel számtalan dolog befolyásolhatja a döntésünket.


Főleg az elnevezést segítő dologról lesz most szó – arról majd máskor -, hanem inkább a domainünk külalakjáról és végződéséről.

Vágjunk is bele, nézzük, milyen konkrétabb dolgokra gondolok:
a.) Habár Magyarországon is az ékezet-mentes domainek az elterjedtek és a köztudatban is ékezetek nélkül szerepelnek a címek, mégis Ékezetescégnév.hu domaint rendelte az egyik ügyfelünk; felhívtam a figyelmét, hogy az ékezet nélküli domaint is erőteljesen javasolt beregisztrálni, mivel később elég sok kellemetlenséget okozhat ennek hiánya. Természetesen megfogadta a tanácsomat és az ékezet nélküli ekezetescegnev.hu domaint is útjára indítottuk. Miért? Mert nincs annál kellemetlenebb, ha a konkurencia beregisztrálja a mi nevünket csak éppen ékezetek nélkül…

b.) .hu ? .com? .net? .eu? Akkor most melyiket is?

Nagyon jó kérdés, amin sokáig lehet törni a fejünket, de felesleges. Én általában a következő dolgot veszem figyelembe:

  • Sürgős? Akkor .hu mellett a .com .net .eu domain végződéseket is indítsuk el, mert az 1-2-3 nap alatt készen van.
  • Csak magyaroknak készül? Akkor erőteljesen .hu-t javasoljuk.
  • Külföldi a közönsége a weblapnak? Akkor felesleges a .hu-ra várakozni, mehet a .com vagy .net
  • Német, osztrák, vagy angol esetleg skandináv piacon is vannak ügyfeleink? Szeretnénk kifejezni, hogy ez egy európai cég – és kicsit eltitkolni hogy magyar ?:) Akkor a .eu lesz a megfelelő választás

Természetesen ritka hogy a fenti 4-ből csak 1-1 legyen igaz, annál inkább jellemző, hogy 2-3 keveredik, például: sürgős, és nem csak magyar közönségnek készül, hanem lesz angol és német verziója is az oldalnak: mindenképp elsődlegesen .eu-t javasolnék, esetlegesen .com mellette vagy helyette. Ha a pénzügyi keretünk megengedi, akkor .hu domaint is javasolnék mellé, mert magyar emberekben egy weblap címhez elsődlegesen a .hu társul fejben – és elég kellemetlen ha a konkurencia alánk regisztrál egy címet .hu-val :)

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook