Tartalomkezelő rendszerek frissítése

A tartalomkezelő rendszereket (pl. WordPress, Joomla, Drupal, Magento) folyamatosan fejlesztik és javítják. Biztonsági frissítések általában pár hetente jönnek ki a leggyakrabban használt rendszerekhez. Célszerű mindig a legújabb verziót használni, így minimalizálni lehet a kártevők, nem kívánt programkódok bejutását.


A fertőzött CMS rendszerek a következő szempontokból is hátrányosak:
  • Hozzáférhetnek a tárhelyen tárolt más webalkalmazásokhoz, levelezéshez, adatbázisokhoz és azok tartalmához.
  • A tárhelyen található weblapokat a kártevő miatt hátrasorolják a keresők.
  • A böngészők nem, vagy csak körülményesen engedik megnyitni az oldalt.
  • Ha a behatolók káros tevékenységet folytatnak, az ÁSZF-ünk értelmében leállíthatjuk tárhelyét a szerver védelme érdekében.

FONTOS!! frissítés előtt mindíg gyűződjön meg, hogy van adatbázis és tárhely mentése, mert a frissítés kompatibilitási problémákat eredményezhet.

WordPress esetén a frissítéseket egy kattintással elvégezhetők a vezérlőpult –> frissítések felületén (/wp-admin/update-core.php).Célszerű a pluginokat (bővítményeket) is naprakészen tartani.

A 3.8.1-es verzió a legfrissebb, célszerű erre, vagy legalább a 3.7.1-re frissíteni. A régebbi kiadásokban a következő súlyos hibák találhatóak:

Drupal tartalomkezelőnél a frissítéseket a modulok fülön szintén pár kattintással telepíthetjük.

Joomla! rendszereknél párhuzamosan több verziószám is fut.   Nekünk a következő frissítéssel kapcsolatos javaslataink lennének:

  • 1.5.x-nél mindenképpen javasoljuk inkább 2.5.x-re átállni
  • Joomla 1.7.x-nél  az 1.7.7 a legfrissebb, de a legbiztosabb megoldás itt is a 2.5.x-re frissíteni
  • Joomla 2.5.x-nél pedig javasoljuk 2.5.18-ra frissíteni
Joomla hibajegyzékek:

Bővebb információt, vagy segítséget a Joomla updateléséhez, a hivatalos magyar fórumon talál : http://forum.joomla.org.hu/attelepites-frissites-f31.html

Minden frissítési művelet előtt javasolt mentést végezni a fájlokról és az adatbázisról is. Természetesen lehet használni a cPanel nyújtotta automatikus hajnali mentést is, ez a cPanel –>Files –> Backups alatt a ‘daily’ gombra kattintva tölthető le. Ez a tárhely teljes tartalmának (fájlok, adatbázisok, levelek) aznap hajnali állapotát tartalmazza.

Miről olvashatsz itt?

Domain és webhosting piaccal kapcsolatos dolgokról, a Rackhost Zrt. napjairól, aktuális, vagy éppen kevésbé aktuális domain ügyletekről.

Ide írhatsz nekünk e-mailt: info@nextserver.hu

Facebook